Draadhaar is óók apporteur

Jachthonden werden circa 135.000 jaar geleden al door onze primitief jagende voorouders gebruikt om gedood en verwond wild te apporteren voor het verkrijgen van voedsel. Ze behoren daardoor tot de oudste en meest gespecialiseerde hondenrassen die er zijn. Dat heeft eigenlijk al aan hoeveel aanleg er in onze honden van nature zit. Het is eigenlijk alleen een kwestie van deze aangeboren natuur in goed banen leiden.
Onze Duitse Staande Draadhaar is er door de jaren heen op gefokt om zowel het wild op te sporen ( het voorstaan) als ook het geschoten wild te apporteren. Wanneer er tijdens een jacht wild geschoten wordt dient dit door de hond geapporteerd te worden, ook al ligt dit op moeilijk bereikbare plaatsen. Daarbij mag het wild natuurlijk niet aangesneden / beschadigd worden door de hond.

Trainen als opmaat voor leren in de praktijk

Al deze dingen leren wij onze hond natuurlijk tijdens zijn training, maar wanneer het een praktijk situatie is dan lijkt het soms of onze hond het geleerde even helemaal vergeten is. De hele entourage, de geweerschoten, de drijvers in het veld, de geuren van vers wild, de apporten die nu plotseling warm zijn ipv koud, kunnen ervoor zorgen dat het apporteren in de praktijk toch nog wel eens problemen op kan leveren. Ook de verleiding van de net voor zijn neus opstaande haas waar hij niet achteraan mag maakt het er allemaal niet makkelijker op voor onze viervoetige vriend.

Rust!

Zorg dat u de tijd neemt om uw hond ook in de jachtpraktijk op te leiden wanneer u daar de mogelijkheid voor hebt. Rust en geduld zijn hierbij eerste vereiste, zorg dat u de aandacht op deze dag bij uw hond kunt houden en leer hem dat hij ook in deze "echte" situatie gewoon moet doen wat hem geleerd is. Bedenk dat de aanleg al aanwezig is, en dat hij ook al veel geleerd heeft, maar heb begrip voor de omstandigheden waarin uw hond nu moet werken.
Met rust en geduld bereikt u hier een hele hoop!
Maak bij het oefenen in de praktijk ook onderscheid in de verschillende jachtvormen die er zijn. Bij een duivenjachtje achter een camouflagescherm wordt namelijk een heel ander gedrag van uw hond verwacht dan bij een peuterjacht op de konijnen. Wanneer u er zelf nog niet bekend mee bent is het wellicht slim om de eerste drift(en) eens zonder de hond mee te lopen?

Er is niets mooiers dan met uw jachthond werken in de praktijk, en een goed opgeleide jachthond is een genot om aan uw zijde te hebben. Neem er daarom de tijd voor!