DrahthaarVerein ZuchtrudenSite 1200x500

Goed om te weten wanneer je een Duitse dekreu wil gebruiken.

In Duitsland mag een dekreu, ingeschreven bij de Verein Deutsch Drahthaar (VDD), maximaal 6 keer per jaar dekken. Tot vorig jaar telden daarbij buitenlandse dekkingen niet mee. Deze waren een extraatje voor reu en reueneigenaar. Met ingang van 1 januari 2016 is dit veranderd.

Nu telt een dekking in een FCI land wel mee voor het maximale aantal dekkingen per jaar. Dit kan betekenen dat het moeilijker wordt om een dekking van een topreu vast te leggen, omdat hij al snel volgeboekt zal zijn, soms zelfs voor meerdere jaren.

Daarnaast is het dekreuen van de VDD niet meer toegestaan om teven te dekken die afkomstig zijn uit niet FCI landen, waar naast een VDD afdeling een andere stamboomadministratie wordt gevoerd. Dit is bij voorbeeld het geval in de Verenigde Staten van Amerika. Hier is een afdeling van de VDD actief, maar wordt ook gefokt onder de vlag van de American Kennel Club (AKC). Deze Wirehaires worden niet volgens de richtlijnen van de VDD gefokt. Wordt een wirehaired teef gedekt door een dekreu met VDD stamboom, dan wordt deze reu voor zijn hele verdere leven uitgesloten voor de fok in VDD verband.