Afbeelding van de RvB website met mededeling over couperen uit het KR.

De Raad van Beheer (RvB) heeft in haar Algemene Vergadering van 22 juni 2019 het besluit genomen om alle regels met betrekking tot het couperen van de oren en de staart vanaf 1 augustus 2019 uit het Kynologisch Reglement (KR) te schrappen. Doel is om het Kynologisch Reglement in lijn te brengen met de geldende wetgeving.
De Raad van Beheer heeft wel begrepen dat de overheidsregels vragen oproepen. Ze heeft ook een aantal vragen aan de Rijksdienst voor ondernemend Nederland (RVO) gesteld.
Uit de antwoorden van RVO kunnen we de volgende regels destilleren:

  1. In Nederland mag een hond niet aan de oren of de staart gecoupeerd worden.
  2. In Nederland mogen gecoupeerde honden niet aan shows en andere evenementen deelnemen.
  3. In sommige andere landen is het couperen van (een deel van) de staart wel toegestaan. Honden uit die landen mogen in Nederland niet deelnemen aan shows, wedstrijden e.d..
  4. Het verhandelen van gecoupeerde honden is verboden.
  5. In het buitenland geboren honden – ongeacht of couperen daar is toegestaan – die naar Nederland worden geïmporteerd, worden per geval bekeken. Uitgangspunt hierbij is dat er van omzeiling van de Nederlandse regels geen sprake mag zijn.
  6. Ten aanzien van het buitenland wordt geen onderscheid gemaakt tussen EU-lidstaten of niet-lidstaten.
  7. De regels gelden sinds 1 december 2016.
  8. De handhaving door de Landelijke Inspectiedienst (LID) vindt met name plaats ten aanzien van shows, wedstrijden e.d..
    Vooralsnog wordt er een uitzondering gemaakt voor honden die door een medische noodzaak gecoupeerd zijn.

Als vereniging gaan wij nog samen met rasgroep 7/8 vragen stellen aan de Raad van Beheer. Vooral met betrekking tot de ingangsdatum 1-12-2016 en dat vanaf 1-1-2020 het ook verboden wordt om medisch te couperen. Wij willen dat dit aangepast wordt.

Meer informatie in het toelichtende document dat van de RvB dat via deze link is te downloaden en op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.